Project: Kojori Youth Village

Client: Tbilisi City Hall

Location: 38 Iunkerta st., Kojori

Land Area: 29 897 m2

Project Total Area: 13 435 m2

Year: 2019-2020

Status: Ongoing

In cooperation with Saxon Management Services.

Kojori is a summer climate resort of considerable local importance. Historically, the town is mentioned in many Georgian sources. In the feudal era, Agarani was the place here, where summer stalls were held by the high society of Tbilisi. Queen Tamar died in Agarani fortress.  The tradition of royal summer camps in Kojori ended in the 13th century. The main attraction of the town is the Castle, the oldest layer of which dates back to the 11th century, and the surviving wall fragments date back to the 16th and 17th centuries. There is also a church dedicated to the Forty Martyrs of the 15th century. In 1963, a treasure trove of items belonging to Vakhtang VI was discovered in Kojori: four copper plates and one bowl, which Vakhtang received from Shah Hussein around 1721-1722. In 1921, one of the most important and tragic battles in the history of Georgia took place near the town – the “Battles of Kojori-Tabakhmela” – where Georgian cadets and the national hero, Maro Makashvili, were killed fighting the invading Soviet army. Kojori was granted the status of a borough in 1968 and is now part of the Mtatsminda district of Tbilisi.

The project area of the Kojori Youth Village is located on Iunkeri street. The 29 897 sq.m. plot is characterized by a sloping landscape, perennial deciduous and coniferous plants and trees on the eastern side of Tbilisi.

The architectural plan and development of the area is based on the following principles:

  1. Establishment of the youth complex taking into account existing ecological challenges, and modern engineering technologies;
  2. Provide a modern infrastructure for the educational and sports activities and possible  international events;
  3. Provide a comfortable and safe environment for various youth activities;
  4. Promote the economy and sustainable development;
  5. Create an ecologically clean and sustainable environment in response to climate change;
  6. Promote a healthy life;
  7. Put in place the Infrastructure required for technological development;
  8. Maintain the existing ecosystem and improve it based with new plants and landscape design;
  9. Design a youth village whose new and modern architecture creates a natural connection with the existing urban environment and sets a new standard for the future development of Kojori.

The plan envisages a number of different functions and facilities:

  1. Administrative building (Total area: 2846.6 m2, 0 = 1331.74)
  2. Sports Hall (total area: 4198.6 m2; 0 = 1317.80)
  3. Club | Media Library | Technological Laboratory (Total area: 2418.8 m2; 0 = 1322.70)

Accommodation:

  1. Cottage 1 – 16 people (Total area: 205.4 m2; 0 = 1326.80)
  2. Cottage 2 – 28 people (Total area: 303.6 m2; 0 = 1325.90)
  3. Cottage 3 – 28 people (Total area: 303.6 m; 0 = 1322.60)
  4. Cottage 4 – 40 people (Total area: 402 m2; 0 = 1330.90)
  5. Cottage 5– 40 people (Total area: 402 m2; 0 = 1319.40)
  6. Cottage 6 – 52 people (Total area: 500.2 m2; 0 = 1330.90)
  7. Cottage 7 – 52 people (Total area: 500.2 m2; 0 = 1320.80)
  8. Cottage 8 – Boiler | Laundry (Total area: 303.6 m2; 0 = 1316.70)
  9. Amphitheatre (stage D = 14 m, 500 spectators; 0 = 1326.05)
  10. Football field (dimensions: 40×20 m; stand for 175 spectators, adapted for people with disabilities; 0 = 1325.60)
  11. Basketball court (dimensions: 18×39 m; stand for 115 spectators, adapted for people with disabilities; 0 = 1317.2)
  12. Volleyball court (dimensions: 16×8 m; grandstand for 90 spectators, adapted for people with disabilities; 0 = 1321.60)
  13. Parking – 46 cars | 6 disabled person 26 Motorcycle / Moped | 46 Bicycles | 3 bus | 3 buses

 

 

Kojori youth village is functionally divided into two zones: a sleeping area and an activity space. .

The sleeping area, where the wooden residential cottages are located, is separated from the active zone by a pedestrian path, on which the bicycle and running trails are located. In general, the circulation is planned in such a way that pedestrian, bicycle and car traffic are fully balanced with each other. Priority is given to the pedestrian and bicycle paths, and traffic is allowed only in the upper area connected to the parking lot. In the lower part area, all the main functioning roads are pedestrian, however, it is adaptable and cars can be allowed when necessary. The sleeping area has three entrances. Car and bicycle traffic arrives from the existing road located at the top of the plot, which was widened to 5 meters with a bicycle lane  as part of it. . The third entrance is located in the lower part of the plot and is normally only used by pedestrians and bicycles, but can serves cars if necessary. All roads and trails are adapted for people with disabilities. The access plan envisages that the cars are kept in the upper part of the plot. Their access to the lower part is restricted by bollards, which, if necessary, can lower into the ground to open the way for goods and services.

The youth village has four parking lots located in different parts of the area: motor, motorcycle and bicycle parking for visitors is located in the upper part of the area and is located next to the administrative building. In total the parking lots provide space for 45 cars, 26 motorcycles or mopeds and 46 bicycles. The bicycle parking can be increased on request. It is also possible to increase the car parking to 65, if necessary, by transplanting the existing trees in this section. Parking is also provided for 3 adult buses near the eastern fence, with a transit depot of 1 m.
The activity zone includes an Administrative Building, a multifunctional Sports Hall, a Club area, Library and Technological Laboratory, an Amphitheatre  and a three Stadiums for Football, Basketball and Volleyball. Each of them can easily be accessed by comfortable roads and paths adapted for people with disabilities.

In addition to the existing greenery, the following varieties of both ornamental and fruit trees were selected for planting i: Italian pine, silver spruce, Mushmula, horse chestnut, Georgian oak, ordinary spruce. Plus bushes: Photinia, White rose, Red maple, Buxus colchica and Pumilio. To create more greenery and biodiversity in the area, a wall of plants has been installed on the south facades of the administrative building, and a green roof with a variety of plants of different varieties and sizes has been designed for the Club | Tech lab | Media Library building.

In general, the recreation area and the buildings are in harmony with each other. With its use of natural facade materials and buildings, Kojori youth village creates a balanced environment for various activities. The buildings are organically incorporated into the landscape and create a pleasant environment for participants and visitors alike.